Діалог з владою

Як ми вже раніше інформували, що в січні при Верховній Раді України за ініціативою глави Комітету з питань промислової і регуляторної політики Наталії Королевської була створена Рада підприємців. До нього увійшли представники громадських організацій малого та середнього бізнесу, профспілки, які найактивніше виступали проти репресивного Податкового кодексу на Майдані в кінці 2010 року. Тоді підприємцям вдалося відстояти свої права і хоча б на час домогтися збереження колишньої системи оподаткування для тих, хто працює на єдиному податку.

Як виникла ідея створення ради підприємців?

Вячеслав Рой, голова Федерації профспілок малого і середнього підприємництва України:

Зараз багато дискутують - переміг чи програв підприємницький Майдан? Я можу констатувати тільки одне - Майдан об'єднав людей. Людей з різними політичними поглядами, переконаннями, з різним достатком. Підприємці на Майдані показали, що не тільки можуть і хочуть, але і будуть відстоювати свої інтереси різними способами.

Рада підприємців сформувався саме з тих людей, які організовували підприємницький Майдан, яким люди довіряють. І ми б дуже хотіли, щоб він став тим лакмусовим папірцем, який буде виявляти, чи принесуть ті чи інші законопроекти користь людям. Я дуже сподіваюся, що зараз, коли розпущений Держкомпідприємництва, який, на жаль, не виконав своєї історичної місії по захисту підприємців, саме наша громадська ініціатива займе це місце. І ми зможемо реально відстоювати інтереси людей - і підприємців, і найманих працівників. Я дуже сподіваюся, що в Раді підприємців нам вдасться зробити те, заради чого ми всі зібралися.

Чим буде займатися рада підприємців?

Андрій Панаетов, член Координаційної ради Асамблеї підприємців малого та середнього бізнесу:

Рада підприємців почав працювати відразу ж, продовжує активну роботу сьогодні і буде продовжувати її завтра, незалежно від того, затвердить керівництво парламенту положення про Раду чи ні. Підприємці - це люди з активною життєвою позицією, у них є сім'ї, діти і старі батьки. Нам як нікому знайомі всі проблеми в цій країні, і ми готові дати реальну оцінку роботі керівництва країни і оцінку законам, які виходять з цього поважного будинку. Створення Ради підприємців при Верховній Раді - це можливість для законодавців і керівництва країни мати зворотний зв'язок з тими, для кого вони, власне, і працюють. Ми закликаємо владу до конструктивної розмови і готові до нього. Я хочу окремо подякувати Наталію Королівську, яка була з нами на Майдані, не тільки вислуховувала претензії людей до Податкового кодексу, а й вносила відповідні законодавчі ініціативи, а сьогодні повністю підтримує нашу ініціативу. Сподіваюся, разом ми зможемо звернути увагу народних депутатів на те, що ми робимо, і почати плідний діалог, щоб життя в нашій країні тільки поліпшувалася.

Чому підприємці обрали Наталію Королівську співголовою ради?

Зорян Шкіряк, голова ГО «Новий Київ»:

Справа не в тому, що Наталія Королевська представляє опозиційну на сьогоднішній день діючої влади силу, а в тому, що вона є професійним фахівцем у галузі економіки. Ви знаєте, що Наталя Юріївна, як голова Комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва, досить плідно займається законотворчою діяльністю. Я думаю, що сьогодні народний депутат Королевська виконує роль своєрідного омбудсмена підприємницького середовища в нашій державі. Тому не дивно, що під егідою Комітету і при керівництві Наталії Королівської ця Рада підприємців має можливість реально працювати і впливати на ті процеси, які відбуваються в державі.

Те, що відбувається і з Податковим кодексом, і з тим тиском, який влада продовжує здійснювати як на представників підприємницького Майдану, так і на представників малого та середнього бізнесу в цілому, надзвичайно турбує. Саме робота Комітету Верховної Ради і спроби вибудувати діалог з владою стануть воістину якимось іспитом для влади. У зв'язку з цим можна було б згадати і Туніс, і Єгипет, і Ємен, і те, що починається в Туреччині. Події в світі демонструють, що, якщо влада не йде на діалог, ситуація може розвиватися зовсім в іншій площині. І тому я думаю, що уряду варто сьогодні замислитися над тим, щоб почати реально реагувати на проблеми, що виникають у підприємницькому середовищі, щоб уникнути надалі проблем, які будуть виникати в інших соціальних групах. Найближчим часом ми зможемо зрозуміти, наскільки влада готова до діалогу.

Що з себе представляє раду підприємців?

Євген Шаповаленко, координатор підприємницького руху Львівщини, співголова Ради підприємців:

До Ради підприємців об'єдналися понад 200 громадських організацій, представлених в 24 областях України. Через регіональні представництва ми будемо отримувати інформацію з усіх куточків України, розподіляти проблемні питання за тематичними комітетам і реагувати на проблеми. У Раді підприємців сьогодні діє 5 комітетів: з законодавством, у зв'язках з громадськістю, з юридичних питань, моніторингу та аналізу, а також протидії незаконним перевіркам.
Рада спирається на реальну підприємницьку ініціативу. На жаль, ми так і не налагодили діалог з владою. Наша мета - не протидіяти влади. Навпаки, ми організувалися, щоб допомогти владі уникнути чергових ляпів і помилок. Це в наших інтересах і інтересах всього суспільства.

Як ви оцінюєте перші результати роботи з нового податкового кодексу?

Святослав Швецов, в.о. голови київської міської профспілкової організації «Столиця-Регіони»:

Незважаючи на те, що звітність по новому Податковому кодексу піде тільки в лютому, вже зараз цей недопрацьований і спішно введений документ дозволяє податковій адміністрації трактувати положення Податкового кодексу як завгодно. Бухгалтер, який приходить здавати звіт, що не знає, як йому звітувати, а податкові інспектори йому нічого не можуть пояснити. При цьому податковий інспектор у фразі «стратити не можна помилувати» може поставити кому у будь-якому місці. У результаті Податковий кодекс, який був заявлений розробниками як механізм боротьби з корупцією, привів до того, що корупція на місцях буде тільки процвітати. А наш найчесніший у світі податковий інспектор лише цього і чекає.

Дві найбільш больові точки Податкового кодексу, які вже проявили себе: перше - завдяки праву проводити контрольні перевірки без попереджень і погоджень зараз по всій країні йдуть тотальні перевірки підприємців. Друге - широко розрекламоване так зване автоматичне повернення ПДВ не працює, тому що, згідно з критеріями, розробленими урядом, компаній, які б їм відповідали, в нашій країні просто не існує.

Як рада буде захищати права підприємців?

Юрій Єременко, голова ГО «Громадська рада національної безпеки і оборони»:

Одне із завдань Ради підприємців - протидія незаконному тиску фіскальних органів. Ми розробили методичні рекомендації, які дозволяють підприємцю відстежувати правомочність дій працівників контролюючих органів від початку перевірки до підписання останнього документа. Підприємець може самостійно контролювати правомочність вимог, які пред'являють до нього перевіряючі. Якщо у нього недостатньо правових знань, на сайті Ради підприємців є телефони юристів, які можуть надати консультативну допомогу. В особливо складних випадках на допомогу підприємцю приходять юристи з усіх кінців України. Такі випадки були в Луганську, наші механізми взаємодопомоги спрацювали, і ми досягли позитивного результату. Спільними зусиллями ми переможемо корупцію і зможемо захистити підприємця від незаконних дій влади.

За матеріалами: ГЛАВРЕД