АНАЛІТИЧНА ЗАПИСКА «ХРОНІКА ВІЙНИ РОСІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ: ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ НА РИНКУ ПРАЦІ В СЕКТОРІ МСБ».

Повномасштабна російська військова агресія проти України стала величезним стресом для економіки країни, що напряму відобразилось на функціонуванні ринку праці. Оцінити точні масштаби втрат у сфері зайнятості в секторі малого та середнього бізнесу (МСБ) наразі ще дуже складно через обмеженість даних та вкрай невизначені, мінливі обставини, що впливають на ситуацію в Україні.
Стабілізація ринку праці у післявоєнний період є вкрай важливим завданням, зважаючи на появу різних груп населення, які постраждали від збройного конфлікту, у т.ч. внутрішніх та зовнішніх мігрантів, серед яких більшість жінки та люди з обмеженими можливостями. Специфічні потреби цих груп мають бути враховані при плануванні та впровадженні стійких процесів реінтеграції, включаючи працевлаштування. Важливою має стати розробка ефективної системи управління ринком праці (механізмів та інструментів її реалізації), з урахуванням питань освіти, розвитку спеціальних навичок, а також підвищення рівня соціального захисту та безпеки.
В аналітичному документі представлені результати аналізу ринку праці в секторі МСБ в умовах військової агресії проведених групою акторів в рамках виконання ініціативи «Хроніка війни Росії проти України: що відбувається на ринку праці в секторі МСБ».
Документ підготовлено в рамках проєкту «Підтримка діяльності УНП ФГС СхП в 2021-2023 роках», що фінансується Європейським Союзом та виконується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій.