Проект ЗУ «Про сімейне підприємство»

Даний законопроект розроблений Мінфіном за участі Держкомпідприємництва та інших центральних органів виконавчої влади. Цей Закон визначає правові засади застосування системи оподаткування, обліку, звітності, створення, діяльності та ліквідації сімейного підприємства.

Згідно із проектом ЗУ «Про сімейне підприємство» Сімейне підприємство є формою підприємницької діяльності громадян із створенням юридичної особи, які виявили бажання здійснювати діяльність у сфері громадського харчування, надання готельних та побутових послуг, виготовлення та/або продажу товарів кінцевому споживачу з метою отримання прибутку.

Оподаткування сімейного підприємства – система оподаткування, що передбачає заміну сплати окремих податків і зборів на сплату податку для сімейних підприємств у порядку і на умовах, визначених цим Законом, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності. Базою оподаткування є дохід платника податку. Ставка податку становить два відсотки від бази оподаткування. Платники податку не є платниками таких видів податків і зборів (обов'язкових платежів). До складу сімейного підприємства входить не більше 5 осіб – членів однієї сім’ї та обсяг доходу за календарний рік не повинен перевищувати 2,5 млн. гривень.

Згідно з вище зазначеними положеннями сімейне підприємство буде підпадати під категорію суб’єктів малого підприємництва, на захисті прав найманих працівників яких стоїть наша Федерація (Федерація працівників малого та середнього підприємництва в Україні )